Budget wereldreis

Een van de vragen die ons heel vaak is gesteld tijdens onze wereldreis is “hoeveel kost het om een wereldreis te maken?”. Nu onze reis erop zit kunnen we jullie wat meer inzicht geven in het budget van onze wereldreis.

Budget wereldreis

Toen we iets meer dan een jaar geleden zelf op zoek waren vonden we genoeg websites van medereizigers met een blog over het budget van de reis. Alleen de vraag hoeveel het dan precies zou kosten werd (bijna) nooit beantwoord. Het hangt natuurlijk ook helemaal af van wel activiteiten je wel en niet doet, hoe luxe je reist en vooral hoe luxe je overnacht. Nu, na 10 maanden reizen en bijna 14 maanden weg van huis kunnen we ons helemaal vinden in dat antwoord. Het is gewoon moeilijk om te zeggen hoeveel een reis kost, omdat er zoveel afhandelijkheden zijn die de kosten beinvloeden. Opgemerkt moet worden dat wij voor backpackers redelijk luxe reisden. Regelmatig hadden we onze eigen hotelkamer met badkamer, gingen we lekker uiteten of boekten we bijvoorbeeld een dure helikoptervlucht in Cambodja (a 225 euro per twee personen).

Gemiddelde uitgaven per land

Ondanks dat we niet precies kunnen zeggen hoeveel een wereldreis nou kost, kunnen we je wel op weg helpen met de gemiddelde uitgaven per land. Vooraf hadden wij per land een schatting gemaakt hoeveel we ongeveer uit zouden geven, maar in bijna elk land hebben we meer uitgegeven. Vooral Australie bleek een stuk duurder dan we vooraf hadden gedacht, en dan hadden we ook nog ons ticket om geboekt en bleven we een stuk langer in Australie dan gepland. Dat sloeg een flink gat in ons budget. Maar gelukkig waren er ook meevallers, Sri Lanka was bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan we gedacht hadden. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde uitgaven per land.

Land Gemiddeld per dag (twee personen)
Argentinie EUR 126.13
Australie EUR 154.86
Cambodja EUR 99.25
Chili EUR 112.78
China EUR 92.45
Hong Kong EUR 79.49 (zonder hotelkosten)
Macau EUR 105.93
Nieuw Zeeland EUR 147.82
Paaseiland EUR 177.35
Peru EUR 100.02
Rusland EUR 62.21 (hotel was vooraf betaald)
Sri Lanka EUR 84.73
Tahiti EUR 161.14
Thailand EUR 125.60
Uruguay EUR 124.43
Vietnam EUR 76.43
Gemiddelde per dag EUR 123.03

In onze blogs kan je ongeveer wel lezen wat we wel en wat we niet gedaan hebben, zodat je een beter beeld krijgt wat je kunt doen voor het gemiddelde bedrag uit bovenstaande tabel. De ene keer reisde we luxe, dan deden we wat meer activiteiten en andere keren waren we op budget.

Wat we nog los gekocht hebben?

Het bedrag dekt de kosten voor activiteiten, eten en drinken, overnachtigingen en extra’s als kleding. Wat we niet in ons “dagbudget” hebben meegenomen zijn de volgende kosten:

 • Around the World ticket
 • Transmongolie Express (georganiseerde reis bij Tiara Tours)
 • Reisverzekering
 • Onze basis outfits en de spullen die we meenamen op reis

Bovendien moet je, afhankelijk van je eigen situatie, rekening houden met de volgende kosten:

 • Huur van je huis
 • (Zorg)verzekering
 • Telefoonabonnement
 • Overige vaste lasten

Daarnaast gaven we ook nog ongeveer EUR 500 uit aan allerlei dingen in Nederland, zoals Skype tegoed, cadeautjes, kaarten en andere onvoorziene uitgaven. Dit bedrag kun je van tevoren natuurlijk al berekenen, of je geeft er gewoon wat minder aan uit tijdens de reis.

Vragen, tips of suggesties… laat dan hieronder een reactie achter.

 

One comment on “Budget wereldreis

 1. Op dit moment zit ik in Indonesië. Mijn reisgenoot en ik reizen ontzettend budget. We hebben wel vaak eigen kamer met eigen badkamer, maar dit heeft te maken met het feit dat deze hier vaak goedkoper zijn dan hostels.
  Wij boeken een dag van te voren onze kamer op booking.com om zo in ieder geval aan de goedkoopste te kunnen komen.
  Wij zijn nu pas anderhalve week op reis, maar hebben per persoon ongeveer 180 euro opgemaakt. Inclusief alle etentjes (3x per dag) en verblijven. Vaak zit ontbijt hier bij de kamerprijs inbegrepen. Allemaal erg goedkoop dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.