De omgeving van Santiago

Als je een aantal maanden in Santiago woont, is het natuurlijk leuk om ook eens buiten de stad te kijken. Hoewel Santiago mooi is, hangt er vaak een pak dikke smog over de stad. Dat komt omdat Santiago aan alle kanten omringd wordt door bergen. Na een regenbui komen schitterende bergen met besneeuwde toppen te voorschijn, maar na een paar dagen zie je alleen nog de contouren. Kortom, een escape uit Santiago om frisse lucht te happen.

Valparaiso

In Valparaiso zijn we al eerder geweest, maar we vonden het zeker de moeite waard hier nog een keer heen te gaan. Na iets meer dan 1,5 uur in de bus komen we aan in Valparaiso. We nemen een taxi naar ons hotel, checken in en gaan er dan op uit. We zitten in het hoge en rustige deel van het stadje, waar veel kunstenaars leven en de straten kleurrijk zijn met allerlei muurschilderingen en mozaïek tegeltjes. We dalen af naar het lagere deel van de stad en lopen een rondje door de haven en gaan via het centrum terug naar het hoger gelegen deel. Op de weg terug worden we nog bijna afgezet door een taxi chauffeur (we zijn nu geen toeristen meer, dus stappen uit en nemen een andere taxi).

We hadden al een leuk restaurantje gezien om een wijntje te gaan drinken, maar het restaurant is dicht als we terug komen. Als we op zoek gaan naar een ander onderkomen, zien we een apart gebouw (wat een hotel blijkt) met een prachtig uitzicht over de stad. Het is voor Chileense begrippen een heel modern gebouw met veel glas en hout. Het blijkt dat we op de bovenste verdieping kunnen zitten met een flesje wijn, vanaf waar we naar een prachtige zonsondergang kijken. Als de zon helemaal onder is, keren we terug naar ons hotel en vragen de eigenaar om een tip voor een leuk restaurantje. Volgens de eigenaar zit het beste restaurant van Valparaiso om de hoek en na een half uurtje schuiven we aan onze tafel met wederom prachtig uitzicht over de stad. We eten hier heerlijk en hoeven dan niet ver terug naar ons hotel.

Vina del Mar

’s Ochtends genieten we van een heerlijk ontbijt in ons hotel, brengen we de sauna nog een bezoekje en pakken we onze spullen weer in. Daarna bezoeken we het huis van ’s lands bekendste dichter: Pablo Neruda. Heel toevallig heet het huis La Sebastiana.
Vanuit Valparaiso is het een klein stukje bussen naar Vina del Mar. Dit stadje wordt ook wel als  de main ‘getaway’ voor veel rijke Chilenen genoemd. Vina (zoals de Chilenen zeggen) ligt aan direct aan het strand en omdat er geen haven is, kunnen we heerlijk over het strand wandelen. De vorige keer dat we hier waren ploften we neer op het eerste stukje strand dat we zagen, maar nu wandelen we wat verder en zien we meer van Vina. We lopen over het strand en de boulevard, relaxen wat op het zand en lopen nog een stuk langs het strand. Aan het eind van de dag pakken we de bus terug naar Santiago en hebben zo een heerlijk weekend achter de rug.

San Antonio

Het eerste weekend van juli worden we door vrienden uitgenodigd om mee te gaan naar hun familie in San Antonio, een havenstad op zo’n twee uur rijden van Santiago. Het lijkt ons een mooie ervaring om mee te gaan. We komen in een stad van ongeveer 100.00 inwoners met de belangrijkste haven van Chili. We genieten van een werkelijk prachtige oranje/rode zonsondergang, bezoeken de markt vol verse vis en doen boodschappen voor de barbecue die avond. Winter of geen winter, er wordt veel gebarbecued hier. De huizen zijn hier ruim, veelal vrijstaand met een tuintje er om heen en slechts 1 verdieping. Een beetje het bungalow gevoel. Waar we echter niet op gerekend hadden, is dat isolatie hier nog niet is geïntroduceerd, net zoals complete keukens of centrale verwarming. In de keuken is alles losstaand, op slechts enkele keukenkastjes onder het aanrecht na, geen bovenkastjes en geen ingebouwde apparatuur. Als verwarming is er alleen een houtkacheltje dat ’s avonds aangaat, waardoor het overdag (voor onze begrippen) fris is. Buiten is het een graad of tien en binnen dus eigenlijk ook, zeker met het totale gebrek aan isolatie.

We worden voor een lunch uitgenodigd bij de ouders thuis. Het zijn alleraardigste mensen, zeer geïnteresseerd in onze reis en ook in hoe het leven in Nederland is. In mijn beste Spaans probeer ik antwoord te geven op hun vragen. Ze spreken geen Engels, maar gelukkig vertalen onze vrienden waar nodig is. De moeder is echt zo’n Chileense hartelijke vrouw en dol op koken. Ze heeft een fantastische vier-gangen lunch voor ons bereid. De Chilenen eten overigens altijd ’s middags warm. We gaan van inktvis als voorgerecht, naar vissoep, naar een hoofdgerecht met keuze uit vis of vlees naar een toetje. Het eten is heerlijk. Het is ongelooflijk hoe ze in dat kleine keukentje een vier gangen lunch voor 13 personen bereid heeft.

Foto’s

 

2 comments on “De omgeving van Santiago

  1. Hoi lieverds!
    Leuke uitstapjes hebben jullie gemaakt! Genoten van de kleurige kunst aan de muur, de kleurrijke huisjes en de mooie kleurige zonsondergang! Maar ook de gelukkige gezichten van jullie… makes my day happy!
    Gezellig dat jullie door vrienden zijn uitgenodigd om naar familie te gaan en te genieten van hun gastvrijheid. Een mooie ervaring en ook respect voor de Chileense moeder !
    Heel veel liefs en het tellertje loopt hier, nog eventjes….
    Dikke kus! xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.