Leven in Santiago – deel 2

Inmiddels zijn we ruim twee maanden in Santiago en zijn zowel Sebastiaan als ik gewend aan het leven in Santiago. De verbazing die we aan het begin hadden verdwijnt langzaam (hoewel we soms nog steeds raar opkijken). Het is bijzonder dat je blijkbaar zo snel went aan het leven in een andere stad in een ander land.

Spaanse les

De afgelopen weken heb ik lessen Spaans gevolgd. Ik kan een aardig woordje Spaans spreken, ik begrijp absoluut nog niet alles wat de Chilenen in hun ratel-Spaans zeggen, maar ik kan in elk geval behoorlijk goed zeggen wat ik wil of nodig heb en dat is alvast iets. Soms helpt Google Translate nog prima. We krijgen ook steeds meer gezelligheid hier. Waar we in het begin vooral vaak het hele weekend samen waren, omdat we nog niet zoveel mensen kenden om iets mee te gaan doen, krijgen we steeds meer vrienden hier. Vrienden met wie we dezelfde dingen doen, als die we thuis doen. Biertje drinken, dansen in een nachtclub, mee gaan sporten of pokeren. Leuk om te zien dat de mensen aan de andere kant van de wereld eigenlijk dezelfde dingen doen.

De mall

Een van de dingen die Chilenen echt leuk vinden is om naar de mall te gaan. We dachten al toen we hier kwamen… wat zijn er veel malls. Maar elke keer als we naar de mall gaan of moeten is het weer erg druk. We horen later dat de mall een sowieso altijd een veilige plek is (niet overal is veilig in de stad, hadden we niet zo bedacht), maar ook dat veel Chilenen tot op late leeftijd thuis wonen en de mall dan een plek is waar men makkelijk kan afspreken. Dat verklaart dus waarom het er altijd zo druk is. De ene mall is nog groter dan de andere mall en omdat we redelijk wat nodig hadden toen we aankwamen kennen we er (te) veel.

Asado

Na een paar weken werken geeft een collega van Sebastiaan een Asado, een barbecue. We worden uitgenodigd om 13 uur, en dat is meteen ook het tijdstip waarop we afspreken met wat collega’s om naar de andere kant van de stad te gaan. De Chilenen zijn wat minder strikt dan wij gewend zijn, en hoewel we er wel aan wennen zijn we toch vaak te vroeg. Als we om 14.30 aankomen zijn we de eerste. Na wat biertjes gaat de barbecue aan en komen de grote hompen vlees tevoorschijn. In het zonnetje en uit de smog van Santiago is het goed toeven in de tuin. Iedereen heeft wat hapjes gemaakt en met een internationale keuken is het lekker proeven (Chileens, Spaans, Braziliaans, Nederlands).

Na een hele middag eten komt ’s avonds de pokerset tevoorschijn en spelen we met een aantal mensen poker. Het is nog steeds erg gezellig en met een mix van Spaans, Chileens, Portugees, Engels en drank verstaan we elkaar prima. We pakken de bus terug naar de laatste metro en zijn dan na een klein uurtje weer in de stad, waar we met een aantal mensen nog een laatste biertje drinken. We zitten heel dicht bij huis, de na het allerlaatste biertje kunnen we snel lekker gaan slapen.

WK-kwalificatie

Op 12 juni speelt het nationale elftal van Chili tegen Bolivia in het oude stadion van Santiago. We hebben kaartjes gekocht en gaan met een aantal mensen direct uit werk richting het stadion. Voor de wedstrijd kopen we snel even een hoedje en sjaal en toveren onszelf om in echte supporters. Na een redelijke tijd wachten begint eindelijk de wedstrijd. Chili speelt erg leuk voetbal en na iets meer dan een kwartier spelen staat het al 2-0. Helaas valt het aantal doelpunten daarna wat tegen, maar de sfeer is goed en het is leuk om te zien. Uiteindelijk wint Chili met 3-1 en pakt belangrijke punten voor de WK kwalificatie.

Reis

Nu, na bijna 2 maanden in Santiago bevalt het nog steeds prima, doen we veel leuke dingen en genieten van de laatste maand van onze reis. Hoewel het allemaal leuk is om weg te zijn beginnen we toch ook alweer terug te kijken naar Nederland. Voordat het zover is, bezoeken we nog Mendoza in Argentinië en gaan we naar het meren district in Zuid Chili. Vanaf Santiago vliegen we half augustus naar Lissabon, waar we na een paar dagen vakantie vieren, door reizen naar Amsterdam.

Foto’s

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.