De Atacama woestijn

Onze laatste week reizen besteden we aan het bezoeken van Noord-Chili. Over land reizen we vanuit Peru naar Arica, een grensplaatsje. Helaas zijn bij aankomst alle bussen vol, dus moeten we noodgedwongen een dagje blijven. In het zonnetje aan zee is dat geen straf. We maken een mooie wandeling en verblijven in het hostel van een Amerikaan. De Amerikaan is een oude baas die vooral graag zichzelf hoort praten. Hij heeft een Nederlandse vriend waarover hij de hele tijd blijft praten, echter zijn zijn verhalen over de oorlog in Vietnam wel interessant. De volgende dag vertrekken we dan alsnog naar San Pedro de Atacama.

San Pedro de Atacama

San Pedro is een klein dorpje aan de rand van de Atacama woestijn. Het is een leuke plek om een paar dagen te zitten en dit biedt een prima uitvalsbasis om allerlei tripjes naar de woestijn en omringende plaatsen te maken. Het dorpje zelf is ook erg gezellig met vele restaurantjes en barretjes. Overdag is het er warm, een graad of 25/30, echter koelt het ’s avonds vreselijk af. Gemiddeld is het verschil tussen dag en nacht 35 graden! In de vele restaurantjes en barretjes wordt ’s avonds dan ook een kampvuur gemaakt, wat de gezelligheid zeker ten goede komt. Op de reis vanaf de grens met Peru ontmoeten we een Amerikaanse jongen en een Engels meisje, waarmee we veel optrekken. We gaan ook een avondje cocktails bij kampvuur met ze drinken en wisselen  mooie (reis)verhalen uit.

Na wat research blijkt het het voordeligst te zijn om alle trips bij één organisatie te boeken. We krijgen dan ook een goede korting. Op de dagen dat we in San Pedro zijn, bezoeken we achtereenvolgens de Valley of the Moon, de zoutvlaktes en laguna’s, kijken we sterren en zonsopgang bij de geisers.  Een druk programma dus!

Valley of the Moon

De eerste trip maken we naar Valley of the Moon, een stuk in de woestijn dat (heel verrassend) op een maanlandschap lijkt. We zien gigantische zandduinen, allerlei vreemde rots- en zandformaties en ook wat kleine zoutvlaktes. Na een wandeling door het zand en door een indrukwekkende rotsformatie rijden we naar een plek waar we van de zonsondergang gaan genieten. We hebben inmiddels al heel wat keren de zon onder zien gaan, maar deze keer valt het helaas wat tegen. Het is niet echt spectaculair maar het blijft wel mooi om de bergen te zien verkleuren met zonsondergang.

Flamingo’s op de zoutvlaktes

Zonder hoge verwachtingen stappen we wederom in de tourbus om de zoutvlaktes aan de Chileense kant te bezoeken. Ons is meerdere malen verteld dat de zoutvlaktes aan de Boliviaanse kant veel mooier zijn, maar helaas past Bolivia niet meer in ons reisschema. Om toch nog een iets van de zoutvlaktes mee te krijgen, bezoeken we ze dus in Chili!

Na een rit van twee uur arriveren we bij het Los Flamencos National Reserve. We lopen met onze gids, die een geweldig grote verrekijker op statief mee heeft, richting een ondiep meer. De omgeving is surrealistisch. We zijn werkelijk in de middle-of-nowhere en behalve een paar ondiepe meren is er niets behalve eindeloze zoutvlaktes.

Bij het meer ervaren we een schitterende close up van de flamingo’s. In dit deel van Chili leven drie soorten flamingo’s, variërend in grootte en kleur. Het is prachtig weer en windstil, waardoor het water rimpeloos is en de weerspiegeling van de flamingo’s in het water weergaloos is. Het is direct een van onze hoogtepunten. Het surrealistische landschap, de stilte, de vlaktes en dan die prachtige vogels die je bijna dubbel ziet, het is in een woord geweldig!

Na de flamingo’s rijden we naar het hoogste punt van de dag. Op iets meer dan 3000 meter bezoeken we twee superblauwe laguna’s.We bevinden ons wederom in de middle-of-nowhere (echter wel met tig andere tourbussen) en het is erg gaaf om een rondje langs deze twee intens blauwe meren te lopen.

Sterren kijken

Als we terugkomen van onze trip hebben we slechts kort de tijd om een snel hapje te eten, voordat onze volgende trip alweer bijna gaat beginnen: sterren kijken. Omdat het zo donker en helder is in de woestijn, is dit een van de beste plekken ter de wereld om sterren te kijken.

We stappen wederom in de bus en worden midden in de woestijn afgezet bij een woonhuis omringd met telescopen. Een Canadese onderzoeker vertelt ons van alles over de sterren. Het is echt heel helder en overal waar je kijkt, zie je enorm veel sterren. De Melkweg zagen we al eerder in Nieuw Zeeland, maar hier is het allemaal nog veel indrukwekkender. Zeker met de uitleg van de Canadees over de verschillende vormen en namen. Met het blote oog kunnen we ook twee planeten zien, nadat de gids die heeft aangewezen met een laser. Het is vreselijk koud maar prachtig om te zien.

Als we genoeg gehoord hebben over de sterren is het tijd voor het echte werk: de sterren door een telescoop bekijken. De telescopen zijn immens groot en we hebben zelfs een trapje nodig om door sommige te kunnen kijken! We zien rode, blauwe en groene sterren, hele sterrenformaties, sterren die om elkaar heen draaien, maar het hoogtepunt is toch wel Saturnus. Saturnus heeft de bekende ring om zijn planeet en door de telescoop is die echt supergoed zichtbaar. Het is allemaal prachtig om te zien, maar na twee uur sterren kijken in de kou zijn we ook blij dat we binnen warme chocolademelk krijgen.

Zonsopgang bij de geisers

Na een korte nacht worden we om vier uur opgehaald voor een tour naar de geisers. Na iets meer dan twee uur rijden komen we aan op 4000+ meter hoogte. Veel kunnen we nog niet zien en het enige wat we ervaren is de verschrikkelijke kou. Op dit tijdstip en op deze hoogte is het min twaalf ongeveer en zonder winterjas of echt goede kleding, is het een koud avontuur. We dragen ongeveer alle kleren die we hebben, maar echt warm wordt het niet. Gelukkig is de omgeving spectaculair. We zijn omringd door geisers. Op verschillende plekken zien we kokend water uit de grond omhoog komen borrelen, wat met deze kou, zorgt voor schitterende figuren van stoom. Zeker met de bergen op de achtergrond, maakt dit het een mooi plaatje. Nadat we een wandeling hebben gemaakt is het tijd om weer terug te gaan. Onderweg maken we nog wat stops die we gebruiken om op te warmen in de zon.

Op naar Santiago

Op vrijdagavond nemen we de bus die ons in iets vanaf de Atacama woestijn in iets meer dan 23 uur naar Santiago zal brengen. We kunnen redelijk slapen en met wat films vliegt de tijd voorbij. Toch zijn we erg blij als we in Santiago de bus uitstappen en ‘thuis’ zijn. De komende 3 maanden gaat Sebastiaan werken en Mariska Spaans leren en andere leuke dingen doen. De resterende drie dagen van onze reis gebruiken om de stad te verkennen, te shoppen en vooral nog even genieten van de vrijheid die we hebben. Meer over ons leven in Santiago in onze volgende blog.

Foto’s

6 comments on “De Atacama woestijn

 1. Hola lieve twee in Santiago.
  Wat een prachtig verhaal weer van jullie. Wij dachten dat Sebastiaan al aan het werk was, nou volgens de verhalen en het zien van de fotoos, nee dus….
  Maar, zeer binnenkort gaat het toch “gebeuren” voor Sebastiaan.
  Wat zal dat vreemd zijn, alles wat je doet, in een andere taal. Wij nemen ons petje af hoor.

  Wij vinden Espana al ver, al een hele onderneming. Maar jullie………..

  Met Oma v.d. Berg gaat het elke dag beter. Daar zijn wij blij mee.

  A.s. Donderdag komen Jan en Janneke naar hier, oh, ook zo leuk.
  Dat zal voor een nachtje zijn, maar toch. Wij gaan dan met zijn vieren ,s avonds eten in Alcalali. Misschien komen jullie daar ook nog een keer en kunnen wij kennismaken…

  Lieve twee, zet hem op…

  Veel liefs van Ruud en Jacqueline.

  • Hoi Jacqueline en Ruud!
   Dank weer voor jullie leuke berichtje! Sebas is inderdaad al aan het werk in Chili! We lopen alleen een beetje achter met het posten van onze blogs.. Maar dit is de laatste reisblog en vanaf nu gaan we verder met ons leven in Chili.
   Wat super om te horen dat het met oma weer beter gaat! En wat een gezelligheid met de familie die langskomt! We wensen jullie heel veel plezier toe met Jan en Janneke en de familie uit de Bahamas!

   Veel liefs

 2. Lieve mariska en sebas,

  Al in santiago, maar heel leuk om jullie reis door chili te lezen en te zien op de fotos.
  Prachtig weer, wel koud maar ook de moeite waard. Wat een kans om de sterren te bekijken en vooral de ringen van Saturnus te zien, een toppertje!
  En ook nog even stoom afblazen 🙂 voor el meses de trabajan y estudian en Santiago

  Liefs uit chagny,
  Jan en Janneke

 3. Mariska en Sebastiaan,
  Mariska en Sebastiaan,
  Weer heerlijk om te lezen wat Chili allemaal te bieden heeft.
  Wat een belevenis om zoveel moois te zien!
  Ja en nu Sebastiaan aan het werk in Santiago
  en Mariska jij Spaans leren, wat leuk om dat te kunnen doen.
  We hopen dat het allemaal goed mag gaan met jullie
  en wensen jullie heel veel succes in Santiago.
  Een lieve groet van Evert en Ria.

  • Hey Evert en Ria!

   Het gaat goed hoor met ons in Santiago:) Ik heb de eerste drie weken Spaanse les er inmiddels opzitten en kan al een klein gesprekje voeren! Sebas begint ook steeds meer te wennen in zijn nieuwe rol bij een Chileense bank. Veel dingen gaan toch net een beetje anders dan bij ons!

   We hopen dat met jullie ook alles gaat! Nog een paar maandjes en dan zullen we jullie ook wel weer zien!

   xx

 4. Dag lieve twee – ver weg…

  Hoe gaat het met jullie. Sebastiaan aan het werk, jij, Mariska, (nog steeds) Spaanse les? Nou, dan zul je vast wel een aardig Spaans woordje kunnen zeggen. Je weet maar nooit hoe je die taal nog een keer nodig hebt. Het is tenslotte een Wereldtaal…
  Over niet al te lange tijd komen jullie naar huis, naar Holanda. Wat zal dat weer vreemd zijn dan. Alleen al de regeljes in Nederland.
  Wij hopen dat de laatste weekjes, hele leuke gaan worden voor jullie en voor “straks” een hele goede terugreis gewenst.
  Bedankt voor het elke keer maar weer een verhaal schrijven op jullie website, wij hebben het met heel veel plezier gelezen, de fotoos gezien.
  Dag dag, een groet van Ruud en Jacqueline.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.