Video: Op een catamaran naar de walvissen

In een van de Australische kuststeden, Port Stephens, boeken we een trip om walvissen te zien. Het lijkt ons super gaaf om deze enorme dieren in het wild te zien en het liefst willen we ook nog zo’n mooie jump uit het water meemaken en natuurlijk op de gevoelige plaat vastleggen!
De verwachtingen van de tour zijn dan ook hoog. We kiezen voor een kleinschalige trip op een catamaran. Dat spreekt ons een stuk meer aan dan een grote boot met 100 man er op.

Op zoek naar de walvissen

Voordat we vertrekken krijgen we een tabletje tegen zeeziekte en daarna gaan we de zee op. Als we de haven uit zijn blijkt dat de zee best ruig is; we zitten lekker voorop het dek een beetje te praten en krijgen plotseling een enorme golf over ons heen. We zijn aardig doorweekt en als de kapitein roept dat we beter achter op de boot kunnen zitten, volgen we zijn instructie gelijk op.

Als we op zee zijn zien we in de verte een paar keer water opspuiten, een teken dat er walvissen zijn. Heel soms zien we net een vin boven komen, maar echt goed kunnen we de walvissen niet zien. Na twee uur varen hebben we nog steeds geen walvis echt goed gezien en zijn we tamelijk teleurgesteld. Dan vliegt er een straaljager zo laag over dat we ‘m letterlijk met ons lichaam voelen, maar dat blijkt tevens de walvissen wakker te maken…

Daar zijn ze dan!

Uit het niets komen er vijf walvissen naar boven, op slechts drie meter van de boot vandaan! Nu zien we pas echt goed hoe enorm deze dieren zijn. Ze zijn echt indrukwekkend, walvissen kunnen tot 40 ton wegen, ter vergelijking onze catamaran weegt 20 ton. De walvissen komen boven water, gaan weer onder water en slaan wat met hun staart in het water. Het is heel bijzonder om zo dichtbij deze dieren te zijn. Voor een paar minuten hebben we een kijkje in het leven van een walvis. Helaas hebben de walvissen weinig zin om zo’n mooie jump te maken, maar ze van zo dichtbij zien is al fantastisch! Wellicht kunnen we in Nieuw Zeeland nogmaals naar walvissen gaan kijken en hopelijk maken ze dan wel zo’n mooie jump uit het water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.