Roadtrip door de Outback

De afgelopen dagen hebben we een fantastische roadtrip door de Outback gemaakt! Onze reis begon in Cairns en 2500 km later arriveerden we in Alice Springs. Onderweg bestond de omgeving slechts uit de weg, natuur en een enkel stuk vee (de meeste dieren die we gezien hebben lagen dood langs de weg). De aarde kleurde, naar mate we Alice Springs naderde, steeds roder. Ook zien we in de weinige steden die de Outback telt, de eerste Aboriginals tijdens onze reis. We lezen in de Lonely Planet dat veel Aboriginals een som geld hebben gekregen door het verleden en dat nu veelal aan drank besteden, een beeld wat overeenkomt met wat wij in de steden zien. We vinden het jammer dat we onderweg niet wat meer tijd hebben om de echte Aboriginal cultuur te leren kennen.

Een echte roadtrip

We kunnen onze reis met recht een roadtrip noemen: de in totaal 4500 km leggen we in tien dagen af. Het eerste deel van de trip rijden we in een Toyota 4WD en het tweede deel in een bijna nieuwe Volkswagen 4WD, die echt als een zonnetje rijdt! We kunnen in de Volkswagen alleen niet slapen, dus het was weer ouderwets kamperen met een tent!

Bij het ophalen van de Toyota zat er al een flinke ster in de voorruit en als Sebastiaan daar halverwege de reis op drukt, ontstaat er een grote scheur in het raam. Voor het eerst tijdens onze reis zijn we blij met de uitgebreide verzekering die we genomen hebben.

Bosbrand

Tijdens het eerste stuk, van Cairns naar Alice Springs, rijden we door een milde, maar uitgebreide bosbrand heen. Aan weerszijden van de weg staat de natuur in brand en is het landschap eventjes zwart. We kunnen niets anders dan er door heen rijden, het is ten slotte de enige weg! We willen de autoriteiten waarschuwen, maar enkele honderden kilometers later hebben we nog steeds geen bereik met onze mobiele telefoon. Niets aan te doen, maar wel zonde natuurlijk.

De temperatuur loopt ondertussen op, van begin dertig graden in Cairns naar meer dan 40 graden in Alice Springs. Op de camping is het moordend warm zonder airco en ventilator. We slapen er slecht door. In Alice Springs is het vooral warm, eigenlijk te warm om iets te doen. Gelukkig heeft de camping een zwembad en doen we er weinig.

Uluru en The Olgas

Het hoogtepunt van onze roadtrip door de Outback zijn natuurlijk Ulura en The Olgas. Twee bijzondere rotsformaties die zich ten zuidwesten van Alice Springs bevinden. Met onze fantastische Volkswagen gaan we op pad om dit fenomeen te aanschouwen. Het is nog racen om op tijd te zijn voor de zonsondergang, maar we halen het gelukkig net! Het is helaas wat bewolkt, maar nog steeds fantastisch om te zien. Het is druk op het viewing platform maar vanaf het dak van onze auto hebben we een prachtig uitzicht. Het enige dat niet helpt, zijn de bomen die er gepland zijn, dus voor mooie foto’s moeten we het dak van de auto weer af. Het is super om hier te zijn na alle kilometers die we dwars door de outback gemaakt hebben.

De volgende ochtend staan we in alle vroegte op, want we willen ook de zonsopgang zien bij Uluru. We verslapen ons bijna maar zijn gelukkig nog op tijd. Bij de ingang van het park worden we toch nog enigszins vertraagd door een slome duikelaar die op z’n gemak nog even kaartjes moet kopen. Ook bij zonsopgang is het wederom erg druk op het viewing platform, wat de charme wel wat minder maakt. Als de zon opgekomen is, rijden we een rondje om Uluru wat een goede keuze blijkt te zijn. Dit biedt ons de mogelijkheid om in alle rust Uluru van verschillende kanten te bekijken en dat is nu juist wat de monoliet zo bijzonder maakt. Vanuit verschillende perspectieven ziet het er steeds anders uit, andere vorm en andere kleuren.

De laatste stop voor het vervolg van de roadtrip zijn The Olga’s. The Olga’s zijn ook monolieten maar dan anders vormgegeven. Met de net opgekomen zon worden ook deze rotsen mooi verlicht. Bovendien zien we in de verte Uluru liggen met in de hemel een aankomende regenbui. Vanuit het uitkijkpunt hebben we een prachtige view over The Olga’s, waarna we onze roadtrip weer vervolgen.

Cooper Peddy

Na een lange dag rijden, arriveren we in Cooper Peddy. Cooper Peddy staat bekend om het leven ondergronds, omdat het vaak zo warm is in deze stad. Zodra we uit de airconditioning van de auto stappen, snappen we meteen waarom de inwoners verkiezen om ondergrond te leven. De temperatuur is ver boven de veertig graden en ’s avonds koelt het slechts af tot 35 graden. In de enorme hitte zetten we onze tent op en eigenlijk willen we maar een ding en dat is verder rijden naar een plek waar het koeler is dan hier.

Terug in de bewoonde wereld

Gedurende het laatste stuk rijden zien het landschap weer veranderden van rood naar grijs naar het goud van de tarwevelden. Uiteindelijk wordt het weer groen en weten we dat we dichtbij Adelaide zijn en weer terug in de bewoonde wereld. In Adelaide acclimatiseren we heerlijk na onze geweldige roadtrip door de Outback.

De foto’s

8 comments on “Roadtrip door de Outback

 1. Dag lieve Mariska en Sebastiaan.
  Het hele verhaal weer gelezen, jullie mogen van geluk spreken, dat er op de reis waar de brand was verder niets is gebeurd. Want als er uren geen bereik was met de telefoon is dat bijzonder gevaarlijk…
  Het is een lange rit geweest, maar jullie hebben wel weer veel gezien. De grote stenen, zo op elkaar, erg mooi allemaal.
  Tot de volgende x maar weer…
  Groet van Ruud en Jacqueline.

  • Hey Jacq en Ruud!
   Wat leuk weer een reactie van jullie! Het viel nog wel mee hoor met de brand, voor echte noodgevallen hadden we gelukkig een sateliet telefoon bij ons! Hoe is het bij jullie in Spanje..?!
   xx

   • Hoi lieve Mariska en Sebastiaan.
    Nou, het gaat prima hier, beter weer dan in Holanda.
    Gisteren hebben wij de verjaardag van Oma v.d. Berg gevierd. Het lieve mensje is 86 jr. geworden…
    Dus jullie begrijpen wel, het was weer FEEST.
    Veel mensen hebben gebeld, zo leuk voor Oma.
    Veel plezier voor jullie nog en tot het volgende verhaal van jullie.
    Groet van Ruud en Jacqueleine.

 2. Dat zijn wel even afstanden, 4500 km in 10 dagen. Maar als we jullie boven op het dak zien zitten, het is wel een auto voor deze afstanden.
  En wat een hitte, we zouden ook als molletjes de grond in kruipen om de koelte te zoeken. De foto’s zijn weer super, de zelfontspanner gebruikt bij die foto waar jullie op het dak zitten??? Dat moet dan wel rennen en klimmen geweest zijn voor Sebas,..:)
  Nu weer bijkomen in de bewoonde wereld, geniet en we blijven jullie volgen.

  Liefs
  Jan en Janneke

  PS: ook de video’s zijn allemaal bekeken, erg leuk !

  • Hey Jan & Janneke!
   Haha.. we hadden geluk met de foto’s op het dak van de auto! Achter ons stond een grote kraanwagen en die hebben we gevraagd om een foto van ons te maken! Leuk he?!
   Nu zijn we heerlijk aan het bijkomen in de bewoonde wereld weer!
   xx

 3. Hé, die rots die ken ik! Heeft jarenlang in onze woonkamer gehangen:).
  Roadtrip klinkt als een stoer avontuur, net zoals jullie auto er stoer uitziet. Geniet van jullie volgende avonturen. x Margriet.

 4. Dag lieve Mariska en Sebastiaan,
  Wat hebben jullie een mooie trip gemaakt door
  de Outback. Maar wat een temperatuur daar,
  wel erg warm!
  We lezen jullie verhalen met heel veel plezier
  en wat een fantastische foto’s!
  We wensen jullie alvast fijne feestdagen
  en heel veel geluk in 2013.
  Lieve groet van Evert & Ria

  • Hey Evert en Ria!
   Dank voor jullie lieve berichtje en voor jullie natuurlijk ook de beste wensen voor 2013! Er is een kerstkaartje naar jullie onderweg!
   Kus uit Australië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.