Camper relocation in Australië

Omdat Australië een stuk is dan we vooraf hadden begroot, besluiten we een camper relocation te doen. Bij een relocation breng je de camper van A naar B en betaal je bijna niets voor de huur van de camper. Het grote voordeel is dat je onderweg veel kunt zien, zonder daarvoor veel te hoeven betalen. Maar hoe werkt zo’n relocation eigenlijk?

Hoe werkt een relocation?

Bij een relocation breng je een camper/campervan/auto voor een verhuurbedrijf (Britz, Apollo, Maui etc.) van A naar B. Je krijgt een aantal dagen om dat te doen (elke afstand heeft een bepaald aantal dagen). Omdat het meestal om een aantal dagen, van 3 tot 9 dagen, zijn de verhuurkosten erg laag.

Naast het maximaal aantal dagen dat je hebt om de camper van A naar B te brengen, is het aantal km’s dat je mag rijden, gelimiteerd. Globaal gezegd mag je ongeveer 500 km extra rijden. Het kan dus wat tricky zijn als je een stuk om wilt rijden om een specifieke plek te zien.
Naast dat de verhuurkosten van de camper erg laag zijn, krijg je meestal een deel van de brandstof vergoed. Voor de meeste relocations geldt; hoe sneller het voertuig terug moet zijn, hoe meer extra’s je krijgt en hoe voordeliger het dus wordt.

Een geschikte relocation vinden

De eerste stap om een relocation te vinden is online te kijken naar de beschikbaarheid vanaf de plaats waar je wilt vertrekken. Wij gebruikten de website www.standbyrelocs.com  om te checken wat er beschikbaar was, maar kregen vaak pas een goed idee door te bellen met de organisatie. In de praktijk bleek wat er online staat, vaak verouderd te zijn.

Het is goed om te vragen wat voor soort voertuig je krijgt en wat erbij inbegrepen zit. De eerste relocation die wij deden was in een Toyota 4WD waarin ruimte was voor drie personen. Bij de tweede relocation kregen we een Volkswagen 4WD, waarin we niet konden slapen. We kregen er een tent bij, maar dit zorgde er voor dat we niet op gratis campings konden staan.

De kosten van een camper relocation

Een camper relocaten is goedkoop maar niet gratis. Omdat je zoveel kilometers per dag moet rijden, hebben wij soms wel twee keer per dag getankt. Dit zorgt ervoor dat je binnen enkele dagen relatief hoge brandstof kosten hebt. Wij hebben de volgende kosten gemaakt:

  • 1 of 5 AUD per dag voor het huren van de camper, afhankelijk van het merk dat je relocate.
  • 18 AUD per dag voor de verzekering van het voertuig, dit is de duurste verzekering met geen eigen risico.
  • Benzinekosten tijdens relocation Cairns – Alice Springs 600 AUD (waarvan 300 AUD vergoed werd). Voor deze relocation hadden we vijf dagen, wat neerkomt op een bedrag van 60 AUD per dag aan brandstof.
  • Bezinekosten tijdens relocation Alice Springs – Adelaide 425 AUD (waarvan 150 AUD vergoed werd). Voor deze relocation hadden we vier dagen, wat neerkomt op een kleine 70 AUD per dag.
  • Campings (kosten variëren van 20 AUD tot 45 AUD.

Als de relocation telefonisch is afgestemd, krijg je een email met daarin het adres van de verhuurmaatschappij waar je de camper moet ophalen. De verzekering wordt bij het ophalen in orde gemaakt. Voor 18 AUD per dag hebben wij een uitgebreide verzekering genomen, die tegen ruitschade, lekke band dekt en zonder eigen risico. Onderweg krakte een sterretje dat al in de ruit zat, naar een grote barst en we waren dan ook blij met de verzekering.

Let ook even op als je de campervan in ontvangst neemt. Vaak is het nog wel mogelijk om gratis stoelen, tafel en wegenkaart mee te krijgen voor de relocation. Normaal moet je hiervoor betalen maar als je het vraagt terwijl je de sleutels krijgt, is er vaak wel het een en ander mogelijk. Ook is het goed om de brandstof te checken, de tank zou helemaal vol moeten zitten maar wij hadden bij de eerste relocation een bijna lege tank. Het is zonde als je hier achteraf voor moet betalen, de tank moet namelijk vol terug.

Ready to go!

Nadat je de sleutels hebt gekregen ben je ready to go en heb je een aantal dagen een voertuig waarmee je veel van Australië kunt zien. Als je een beetje doorrijdt, heb je genoeg tijd om highlights te zien en veel stops te maken. Tijdens de relocation van Alice Springs naar Adelaide hadden wij bijvoorbeeld genoeg tijd om Uluru te bezoeken. Je hebt dan niet heel veel tijd op locatie, maar kunt wel prima de highlights zien. Bovendien zie je erg veel onderweg, waardoor wij erg enthousiast waren over een relocation!

Voor meer informatie over een camper huren in Australië of onze tips om te besparen op kamperen in Australië, lees ons artikel ‘Camper huren in Australië’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.