Camper huren in Australië

Na drie maanden backpacken in Azië kwamen we begin oktober 2012 aan in Australië. Waar in Azië alles goedkoop was en we als goden in Frankrijk leefden (nou ja, soort van), wisten we dat het in Australië duur zou worden. Daarom besloten we tot het huren van een camper om zo de vrijheid te hebben het land te zien maar tegelijkertijd niet teveel van ons budget te spenderen aan vervoer. Onderstaand lees je onze bevindingen en tips voor het reizen met een camper in Australië.

De zoektocht naar een camper

Onze zoektocht naar een geschikte camper begint in Sydney. Vanaf Sydney willen we in een kleine zes weken langs de oostkust naar Cairns rijden om daar de campervan in te leveren. Daarnaast hebben we daarna de flexibiliteit om verder door Australië te reizen. We zoeken een campervan voor zes weken met een inleverpunt dat anders is dan het startpunt, met volle verzekering en met ruimte voor twee personen.

Tijdens onze zoektocht kwamen we tal van grote en kleine organisaties tegen die campervans verhuren. De meest voorkomende merken zijn Wicked, Hippie Camper, Travellers Autobarn, Apollo, Britz, Maui, Spacecar, Jucy, Cheapa etc.

Campers vergelijken

Al snel leren we dat campers er in allerlei soorten en maten zijn. Het spectrum varieert van ongebouwde compact-auto’s tot volledig gedecoreerde mega-campers met alle luxe van thuis. Al deze opties maken het lastig om ze met elkaar te vergelijken. Daarom hebben we een aantal specificaties opgeschreven die wij belangrijk vonden en op basis daarvan een vergelijking gemaakt. Wat een van onze criteria was, is dat de camper een koelkast heeft. Voor het bewaren van voedsel maar ook voor het hebben van een koud biertje, is een koelkast onontbeerlijk!

Een ander belangrijk aspect is de verzekering. Bij bijna elke verhuurmaatschappij zijn de verzekeringsvoorwaarden anders, wat het vergelijken er niet makkelijker opmaakt. Wij hebben gekozen om onze vergelijking te baseren op het niet hebben van een eigen risico, zodat wanneer er iets mocht gebeuren, we volledig gedekt zouden zijn. Dit houdt echter wel in dat je automatisch in de duurste verzekeringsklasse komt. Soms zijn  ruitschade en een lekke band inbegrepen, maar vaak ook niet. De kosten voor verzekering lopen al snel op, dus het is het zeker waard om met dit soort aspecten rekening te houden.

Dan zijn er nog de al dan niet extra kosten voor het afleveren van het voertuig op een andere locatie. Bij sommige maatschappijen is dit gratis als je de camper langer huurt, bij sommige anderen wordt een extra fee in rekening gebracht.

Nadat we bovenstaande opties tegen elkaar hebben afgewogen en de totaalprijs door het aantal reisdagen deelden, kwamen we op een bedrag per dag dat de camper ons kost. Na een online zoektocht bleek Hippie Campers voor ons de goedkoopste te zijn en hebben we een camper geboekt. Omgerekend kostte onze Hippie Camper 64 AUD per dag, in de periode van 13 oktober tot 19 november. In de maanden december en januari zijn campers huren een stuk duurder door het hoogseizoen.

Tips & Tricks

Eenmaal onderweg met onze Hippie Camper merken we al snel dat er nog veel meer opties zijn om geld te besparen. Onderstaand onze tips & tricks:

  • De tafel kun je meestal huren voor een bedrag van ongeveer 25 AUD. Echter koop je bij K-Mart een tafel voor 17 AUD, die je wellicht ook nog kunt doorverkopen.
  • Idem voor de stoelen, alleen was de besparing daar groter. De stoelen bij onze Hippie Camper kosten 15 AUD per stuk, maar voor 6 AUD koop je dezelfde stoel nieuw bij K-Markt.
  • Bij de camper kregen wij een één-pits-gasstel, dat loopt op butaangas. De refill bij Hippie Camper hebben wij voor 25 AUD gekocht (2 flesjes), maar voor 5 AUD kochten we 4 flesjes bij de K-Mart.
  • Bij het wegrijden met de Hippie Camper zagen we na een aantal kilometer dat het motorlampje brandde op het dashboard. Wij zijn teruggereden en hebben een andere campervan gekregen. Check altijd vooraf dat alles werkt en check dat nogmaals bij het wegrijden. In onze eerste Hippie Camper was de koelvloeistof ook niet voldoende bijgevuld, bleek uit de check van de medewerkster van Hippie Camper.
  • Met een camper heb je veel vrijheid, zeker als het op kamperen aankomt. In feite kun je overal de camper parkeren en er overnachten, zolang er een toilet is. Er zijn diverse boeken te koop waarin gratis (of heel goedkope) campings vermeld staan, waaronder Camp 6 of het campingboek van Paul Smedley. Het heeft ons veel geld bespaard om zo’n boek te kopen en af en toe op een gratis camping te staan. De kosten voor een camping variëren van 20 AUD (voor een super basic camping) tot 45 AUD (in het weekend in Byron Bay op een luxe camping).
  • De meeste verhuurmaatschappijen bieden korting op campings. In bijvoorbeeld het boekje dat je meekrijgt van de verhuurmaatschappij kan een kortingsbon (10%) zitten, vaak voor de wat luxere campings, zoals Big4. Wij hadden een sleutelhanger gekregen met daarop een korting van 10% op Top Tourist Campings.
  • De benzine voor de camper is vaak nog een behoorlijke uitgave. Dit was duurder dan wij verwacht hadden. Onze camper liep ongeveer 1 op 10. Het loont dan ook de moeite om de benzineprijzen in de gaten te houden. Vaak zijn kleine, lokale benzinepompen goedkoper dan een Shell of BP. Bij verschillende supermarkten, zoals Coles en Woolsworths krijg je bij besteding van meer dan 30 AUD, korting op benzine variërend van 4 tot 8 cent per liter.

 

Voor meer informatie over het goedkoop rondreizen met een camper door Australië, lees ons artikel ‘Camper relocation in Australië.

One comment on “Camper huren in Australië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.