Budget in Sri Lanka

In de twaalf dagen dat we in Sri Lanka geweest zijn is het ons vooral opgevallen dat het leven er erg goedkoop is, of op zijn minst kan zijn. Met name eten en openbaar vervoer zijn erg goedkoop, hotels zijn er in alle prijsklassen. Daarentegen is alcohol weer relatief duur en weten de Sri Lankanen dat je voor de highlights van het eiland prima toeristische prijzen kunt rekenen. Wij konden prima leven met ons budget in Sri Lanka.

Hotels

De hotels waar wij geslapen hebben varieerden erg in prijs. Onze gekopieerde Lonely Planet uit 2009 zat in elk geval ver naast de prijzen van 2012 (sommige hotels waren inmiddels al dicht). In plaatsen als Kandy, Nuwara Eliyah en Ella heb je een kamer met bed, douche en wat ruimte voor 1500 tot 2200 Rupees. De beestjes krijg je er dan gratis bij. Veelal zijn dit de wat minder goed onderhouden kamers met vochtplekken op de muur, maar het is prima om er een nachtje te slapen. Voor iets meer Rupees krijg je meestal een iets schonere en soms iets grotere kamer.

Op de strandbestemmingen verbleven wij in luxere hotels direct aan het strand. In Mirissa verblijven wij in een Mangrove Beach Cabana, een prachtig volledig uit hout opgetrokken vrijstaande bungalow met uitzicht op de oceaan voor een bedrag van 5500 Rupees (incl. ontbijt). De badkamer is weggewerkt onder de Cabana en is echt enorm, maar omdat het ver weg is van het dorp was er alleen koud water.

In Tangalle verblijven wij in een ruime kamer direct aan het strand voor 4500 Rupees (incl. ontbijt). Deze prijzen zijn inclusief de 10% VAT, die vaak achteraf aan de rekening wordt toegevoegd. Het is handig om bij het onderhandelen over de prijs van een kamer (wat vaak goed mogelijk is) rekening te houden met de 10% VAT en andere extra’s die mogelijk berekend kunnen worden. Op die manier weet je waar je aan toe bent en voorkom je extra kosten achteraf.

Ontbijt, lunch en diner

Voor het ontbijt waren wij gemiddeld 260 Rupees kwijt. Ons ontbijt bestond veelal uit samosa’s (gevulde deegkoekjes, roti pannenkoekjes of hoppers). De lunch kostte gemiddeld 539 Rupees. Als lunch namen wij vaak roti pannenkoeken met kaas, rijst met curry of andere lokale specialiteiten. Aan het diner gaven wij gemiddeld 1263 Rupees uit. Alle prijzen zijn gebaseerd op een maaltijd voor twee personen.

Een biertje drinken

Bier drinken is niet echt gebruikelijk in Sri Lanka. In de meeste kleine restaurantjes kun je geen bier krijgen. In een hotelbar kan dit vaak wel tegen een bedrag van 200 tot 300 Rupees, relatief duur dus. Ook bij eten in een restaurant en bij het bier dien je nog 10% VAT extra op te tellen. Overigens staat dit vaak ook vermeld op de menukaart (maar het is gewoon onhandig dat ze niet het totaalbedrag op de kaart zetten).

Openbaar vervoer

Zoals eerder genoemd is reizen in Sri Lanka helemaal geen aanslag op je budget. Voor een trip in de bus betaal je gemiddeld tussen de 60 en 100 Rupees, afhankelijk van de afstand uiteraard. Een treinrit is ongeveer dezelfde prijs, maar omdat de treinen vaak vol zitten is het moeilijk om een zitplaats te bemachtigen (in elk geval op de toeristische en mooie rit naar Ella). Sommige buschauffeurs brachten bij ons een extra zitplaats in rekening, omdat we met backpacks reisden en vaak ook een extra zitplaats nodig hadden om onze bagage te stallen. De bussen hebben geen bagageruimte onder de bus en zijn vaak ook te smal om je tas in het gangpad te leggen.

Activiteiten

Wij hebben in Sri Lanka niet veel activiteiten ondernomen. Omdat we een aantal dagen in een luxe accommodatie aan de kust verbleven, hebben we vooral op het strand en in de hangmat gelegen. We hebben wel een trip naar Uda Walawe National Park geboekt waar we olifanten gezien hebben (3850 Rupees voor de huur van de jeep, 5900 Rupees entree voor het park). Een bezoek aan de olifanten orphanage (wat overigens niet aan te raden is, als je de dieren al in het wild in het park gezien hebt) kost 1000 Rupees (dat is de toeristenprijs, de lokale bevolking betaald een stuk minder).

Tijdens onze reis waren toevallig de Cricket 20Twenty wereldkampioenschappen. Wij waren nog nooit naar een cricket wedstrijd geweest, maar het leek ons gaaf om te gaan kijken. Heel Sri Lanka leeft voor het cricket en het is dan ook volkssport nummer een. De kaartjes variëren van 0,25 USD tot 4 USD, maar omdat de wedstrijden al uitverkocht waren hebben wij rond de 10 USD betaald voor een staplaats. De staplaatsen zijn overigens wel het leukst omdat hier alle locals kijken (en feest vieren) en er veel meer sfeer hangt dan bij de zitplaatsen

Klein budget

Sri Lanka is een vriendelijk land voor als je reist met een klein budget. In totaal gaven wij 23,35 euro per persoon per dag uit, zonder dat we op een houtje hoefde te bijten of in shabby hotels hoefde te overnachten. Daarnaast besteden wij een kleine 200 euro per persoon aan ons vliegticket (Bangkok – Colombo) en regelden we van tevoren ons visum online voor 20 dollar. Een visum kan ook ter plekke op het vliegveld in Colombo worden geregeld, maar kost dan 25 dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.