Onze reis door Vietnam

In ons Round-the-World ticket hebben we de vlucht Hong Kong naar Hanoi laten opnemen. Een korte vlucht van zo’n twee uur. Bij aankomst in Hanoi nemen we een minibusje richting het centrum van de stad. Een minibusje is een stuk goedkoper dan een taxi en kost 40.000 Dong per persoon.

We worden in het centrum ergens aan de kant van de weg gedropt, waar natuurlijk al talloze tuktuk mannetjes ons staan op te wachten. Echter zien we op onze offline map dat we in de buurt van ons hotel zijn, dat we online al geboekt hebben. Dus gaan we te voet naar ons hotel, wat prima te doen is.

Cat Ba Island als alternatief

In Hanoi wordt op elke hoek van de straat de tour naar Halong Bay aangeprezen. Na het bekijken van de verschillende opties, 3 dagen en 2 nachten of 2 dagen en 1 nacht, plus de bijbehorende prijzen, besluiten wij het anders te doen.
We boeken een busticket naar Haiphong, een stad ten oosten van Hanoi. De bus naar Haiphong gaat elk uur en een ticket kopen is van tevoren niet nodig (kosten bus 70.000 Dong per persoon). In Haiphong aangekomen namen wij de taxi naar de haven voor 70.000 Dong. Bij de haven aangekomen kopen wij (waarschijnlijk een te duur) ticket naar Cat Ba Island voor 180.000 Dong. De prijzen beginnen op 225.000 Dong, echter zagen wij de ‘gewone’ Vietnamees met tickets van 130.000 Dong, dus waarschijnlijk is 180.000 Dong teveel.

Wij denken dat Cat Ba Island een goed alternatief is voor Halong Bay. Je behoudt de flexibiliteit om te doen wat je wil doen en om zelf te bepalen hoe lang je wil blijven. Wij hebben bijvoorbeeld op Cat Ba Island een middag rots geklommen, wat heel gaaf was! Daarnaast zijn er opties om op eilandjes (bijvoorbeeld Monkey Island) te slapen in een bungalow. Wij kwamen helaas te laat achter deze mogelijkheid.

Bus, boot, bus

Op Cat Ba Island boeken we een ticket voor de bus, de boot en wederom de bus voor 230.000 Dong per persoon. Voor dit bedrag worden we naar Ninh Binh gebracht, een plaats ten zuiden van Hanoi. In Ninh Binh wachten we een aantal uur in een hotel dat kamers voor halve dagen verhuurd (kosten 90.000 Dong), wat wel een aanrader is. Het is erg fijn om even te kunnen douchen en internetten na zo’n reisdag en voordat je weer de trein instapt.
De trein bracht ons in iets minder dan 13 uur naar Hue voor een bedrag van 670.000 Dong per persoon voor een soft sleeper in een airconditioned trein.

Taxi biedt flexibiliteit

In Hue nemen we de bus naar Hoi An die er vier uur over doet (kosten 105.000 Dong per persoon). De bus stopt op een busstation net buiten de stad, tuktuk drivers willen veel geld hebben om je naar de stad te brengen, goedkoper is het om een metertaxi te nemen die in totaal ongeveer 20.000 Dong kost. Het kan soms wel even wachten zijn op een taxi.

Hoi An verlaten hebben wij met een taxi gedaan, zodat we de flexibiliteit hadden om op de juiste tijd op het treinstation aan te komen. Hoi An heeft zelf geen station, dus je wordt naar Danang gebracht. Een taxi kostte ons 330.000 Dong, wat we veel geld vonden, maar een shuttlebus naar Danang was ook erg duur. Hoi An is wat betreft komen en vertrekken geen handige plaats, omdat het busstation dus buiten de stad ligt en het ook geen treinstation heeft.

Ho Chi Minh station

Vanuit Hoi An reizen wij in een ruk door naar Ho Chi Minh (HCM), een reis van 18 uur in totaal, die ongeveer 1,1 miljoen Dong per persoon kost voor een softsleeper bed in een airconditioned trein.  Het station van HCM is erg klein en bestaat slechts uit enkele sporen. Wij dachten aanvankelijk dat we nog niet op het station gearriveerd waren, maar na drie keer vragen bleek dit toch echt het station van Ho Chi Minh te zijn!

Achteraf

Terugkijjkend op onze reis door Vietnam zijn we erg tevreden. We hebben veel diversiteit in onze reis ervaren. Wij vinden met name Cat Ba Island en het binnenland echte aanraders. Het binnenland van Vietnam is zo anders dan de toeristische, stedelijke gebieden, dat we je kunnen aanraden om het binnenland van het land te bezoeken. Een motor leent zich hier uitstekend voor, omdat je zo ook de minder gebaande paden kunt bezoeken. In diverse steden kun je bij Easy Riders een tour boeken. Wij boekten onze tour bij Easy Riders Hoi An, bij Mr. Thong.

Ben je benieuwd wat het kost om door Vietnam heen te reizen, lees dan ons artikel ‘Budget in Vietnam’.

One comment on “Onze reis door Vietnam

  1. Pingback: Budget in Vietnam - Waar zijn ze nou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.