De Transmongolië Express

De Transmongolië Express is er in allerlei soorten en maten ontdekten wij toen we ons er in verdiepten. De ‘echte’ Transsiberië Express, zoals de treinreis ook vaak genoemd wordt, loopt van Moskou tot Vladiwostok. Dit is de langste treinreis door één land ter wereld en is 9297 km lang.
De Transmongolië Express is de treinreis die dwars door Mongolië naar Beijing voert. Zonder tussenstops duurt deze reis zeven dagen. De Transmongolië Express is van budget (een vierpersoonscoupé met gedeelde faciliteiten) tot een luxe variant te boeken met eigen badkamer.

Wel of niet boeken in Nederland

Wij vonden het een lastige keuze of we de reis wel of niet in Nederland zouden boeken. Aan de ene kant hebben we het liefst zoveel mogelijk vrijheid en flexibiliteit. Aan de andere kant lijkt ons het ter plekke in Moskou boeken ook niet gemakkelijk door de taalbarrière. Daarnaast moeten we nog ongelooflijk veel regelen voor onze wereldreis en hebben we ook geen tijd om en aantal keer naar Den Haag te gaan voor het aanvragen van de benodigde visa, dus we besluiten om de reis met de Transmongolië Express in Nederland te boeken. Wel zo makkelijk,

Offertes

We hebben bij zowel de Treinreiswinkel als Tiara Tours offertes opgevraagd. Daarnaast hebben we een presentatie van Tiara Tours bijgewoond, waardoor we ook wat meer gevoel bij de reis en de organisatie kregen. Naast de twee bovengenoemde organisaties hebben we weinig (Nederlandse) vergelijkbare organisaties kunnen vinden die hetzelfde kunnen bieden. De Wodka train is nog een optie, maar dat is een Internationale organisatie en dat sprak ons niet zo aan.

Bij zowel Tiara Tours als de Treinreiswinkel boek je eigenlijk nooit álleen de treinreis, veelal zitten de overnachtingen in Moskou, het transport van en naar treinstations en soms aparte tussenverlengingen in Rusland, Mongolië of China bij de prijs in. Dit maakt ook dat het lastig is om te zeggen wat de Transmongolië Express precies kost. Wil je weten wat wij betaald hebben voor onze Transmongolië Express, lees dan ons artikel ‘Wat kost de Transmongolië Express?’.

De Transmongolië Express achteraf

Achteraf – als we het nog een keertje over zouden mogen doen – hadden we de reis niet vooraf in Nederland geboekt, maar hadden we het zelf vanuit huis of ter plekke geregeld. Ongetwijfeld had het boeken en het aanvragen van de visa veel tijd gekost, maar het had ons avontuur wel vele malen groter gemaakt. De reden hiervoor is dat wij het gevoel hadden dat we met een georganiseerd, Nederlands reisgezelschap op pad waren. Dit gevoel hadden we erg in Terelj National Park waar we met een grote groep Nederlanders een wandeling gingen maken en 3x per dag met elkaar aten. Het was enerzijds ontzettend gezellig, maar anderzijds maakten we ook de reis om kennis te maken met de Russische en Mongoolse bevolking, wat met deze reis helaas niet gelukt is.

Het laatste deel van de reis, van Ulaan Bator naar Beijing zaten we in een wagon vol met Nederlanders, waardoor voor ons de charme er wel een beetje af was, wat natuurlijk jammer is. Neemt niet weg dat Tiara Tours alles keurig voor ons heeft geregeld en het natuurlijk een hartstikke luxe begin van een wereldreis is om de eerste drie weken volledig gepamperd op pad te gaan. Echter, een deel van een het avontuur van een wereldreis zit ‘m juist in het ter plekke oplossen van problemen en de flexibiliteit om je schema te veranderen. Met een georganiseerde reis weet je precies waar je aan toe bent maar mis je het avontuur. Dat hadden wij graag willen meemaken, vandaar onze keuze het volgende keer zelf te regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.