De treinreis der treinreizen

Het binnentreden van de coupé (4m2) met aan weerszijden twee bedden en een temperatuur van een graad of dertig, was wel even schrikken. Het is klein, warm en we brengen de treinreis met de Transmongolië Express door met een stel dat we nog niet kennen.
Even na half tien ’s avonds zet de trein zich in beweging, we gaan! Al snel verspreid een frisse wind zich door het open raam in de coupé, drinken we een biertje met onze reisgenoten, Michiel en Janet, een stel dat ook een wereldreis maakt en is het al snel heel gezellig!

De Transmongolië Express

Wat doe je dan zoal in de trein, is een veelgestelde vraag..? Hier onder beschrijven we een dag uit de trein, zodat jullie je een beeld kunnen vormen.

– opstaan, je wassen bij het wastafeltje met koud water
– ontbijten, als er nog geen stop geweest is die ochtend (trein stopt ongeveer vier keer per dag) met koekjes en thee (uit de samovar – grote ketel – kun je kokend water tappen)
– lezen, kletsen, uit het raam kijken, foto’s maken van het uitzicht
– lunchtijd, dan is er altijd wel een stop geweest en hebben we op het station wat lekkers (meestal) kunnen kopen. Soms staan er vrouwtjes met picknickmanden of omgebouwde kinderwagens die zelfgemaakt eten kopen: worstenbroodjes, bladerdeeg met vlees, kip, aardappels, pasta, tomaten, komkommer, of is er een klein winkeltje waar je wat eten kunt kopen (hamburger, gevuld brood met aardappel (echt overal wordt aardappel ingedaan, ook pasta gevuld met aardappel gegeten!) of gewoon brood. Een enkele keer hebben we een grandioze miskoop gedaan, zoals de viskoekjes (zeg maar koek meets Wiskas, echt niet weg te krijgen), kip die van binnen nog rauw was, maar meestal was het erg lekker.
– na de lunch vaak spelletjes spelen, Hartenjagen, Face 10 (Rummicub meets Yahtzee), meestal met Michiel en Janet, soms kwamen er ook nog andere Nederlanders buurten of gingen wij even langs bij anderen.
– Diner (zelfde verhaal als met lunch qua eten). Een keer hebben we in het restauratietuig gegeten, wat erg duur was, bijzonder chagrijnige Russische dikke dames en weinig sfeer, dus de voorkeur ging uit naar zelf eten regelen. Mocht dat eten regelen niet lukken, dan hadden we voor nood nog een voorraad Russische noedels en kippensoep, met heet water te bereiden.
– ’s Avonds, nog meer spelletjes, kletsen, biertje drinken. We hadden Chinese provodniki’s in de trein (mannetjes die het voertuig bewaken bij stops, de wc beetje schoon houden en eigenlijk de orde in de wagons bewaren). In onze wagon zaten heel aardige provodniki’s waar we Chinees bier (lekker) en Chinese wodka (net brandspiritus, niet te drinken) van hadden gekocht.

Zondagochtend om half zeven zijn we aangekomen in Ulaan Bator, de hoofdstad van Mongolie. We zijn met de groep Nederlanders die in Moskou ook waren ingestapt, naar een gerkamp gebracht. In de volgende blog meer over Mongolie.

Echt een geweldige ervaring om vijf dagen met de Transmongolië Expres continu in de trein te zitten en dwars door Rusland te reizen. De natuur was veel groener dan we verwacht hadden, soms kleine dorpjes, soms wat koeien, maar vooral uitgestrekte velden en veel bossen.

We hopen dat we jullie een beetje een indruk hebben kunnen geven van de treinreis der treinreizen en de foto’s moeten de rest doen!

De foto’s:

7 comments on “De treinreis der treinreizen

 1. Hallo lieve Maris en Sebas,
  Heel leuk reisverslag! Af en toe schiet ik in de lach als ik de belevenissen lees… Maar wat een belevenissen allemaal en leuk om de foto’s te zien: wat een klein coupeetje, wel met veel gezelligheid.
  Heel veel plezier in de gertent (met niet teveel insecten…) en geniet samen van Mongolië.
  Heel veel liefs en superdikke kus.

  • Wat super leuk alle reacties!! Heerlijk om te weten dat jullie aan ons denken en ons op de voet volgen! Veel liefs

 2. Hallo, M+S., we genieten van jullie reisverslag: we hebben ooggetuigen op pad voor ons… Hoe het landschap eruit ziet en hoe het biertje smaakt! Is-ie-wel-koud?? Hier wél hoor !! Een fijne voortzetting, hasta la proxima información. o+o ( oma en opa)

 3. Geniet van jullie reis! En observeer de langzame verandering van een rus naar een chinees. Darwin reallife zien noem ik dat. !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.