Leven in een gertent

Mongolië is een bijzonder land, het telt 2,5 miljoen inwoners waarvan de meeste (1,1 miljoen) in de hoofdstad Ulaan Bator wonen. In de stad is het redelijk westers, bij aankomst zagen we winkels van alle grote merken. Maar er is bijvoorbeeld nog geen McDonalds. De stad is in ontwikkeling en allerlei mensen lopen door elkaar heen; hippe jonge mensen en oudere traditioneel geklede mensen.


Qua huisvesting is het totaal anders, want veel van de flatgebouwen zijn in vervallen staat of zullen dat snel zijn. Er worden enorm veel flats en woningen bijgebouwd maar het is niet duidelijk voor wie. Van de nieuw opgeleverde gebouwen lijkt het merendeel (nog) leeg te staan. De wegen zijn slecht tot zeer slecht en dat merk je wel als je door de stad gereden wordt: het is hobbel na hobbel ontwijken en soms beland je op onverharde stukken wegen als je uitwijkt van de hoofdweg. Verkeersregels hebben we niet kunnen ontdekken want iedereen rijdt door elkaar heen, je wordt links en rechts ingehaald en het is fijn als je soms geen getoeter hoort. De stad zelf is overigens weinig speciaal, er zijn geen echt interessante gebouwen of mooie plaatsen om te bezichtigen, op het uitkijkpunt aan de rand van de stad na.

Aan het eind van twee dagen Ulaan Bator en twee dagen Terelj (een nationaal park) beginnen we aan de groene route. We hebben niet echt een idee wat we precies gaan doen maar weten wel een aantal activiteiten die in de route voorkomen. De eerste dag is vooral veel rijden, we rijden over kleine bergpaadjes, modderige karrensporen en door kleine riviertjes. Het asfalt hebben we allang achter ons gelaten. We zijn omringd door prachtige groene heuvels, kuddes wilde paarden, schapen en geiten, soms afgewisseld met kleine nederzettingen met gertenten. Verder is er niets, hoor je niets, behalve het geluid van de vele vogels, bergmarmotten en andere dieren die hier leven. Adembenemend is het enige woord dat past bij de natuur in dit prachtige land. Na een nachtje slapen maken we ’s ochtend een boottocht over het meer en genieten we na heel wat regen van het zonnetje. Daarna stappen we weer in de bus om naar de nomadenfamilie te gaan.

Wat we tijdens de groene route begrijpen is dat Mongolië in rap tempo bezig is te ontdekken dat het veel grondstoffen bezit en dat dit de deur naar rijkdom is. Mongolië heeft een schat aan natuurlijke bronnen als goud en kolen. De regering is die nu aan het ontginnen en verwacht wordt dat dit gedeeld zal worden met de bevolking. Wat we begrepen van de gids is dat iedere inwoner van Mongolië recht heeft op 70 vierkante meter grond, die geclaimd kan worden waar ruimte is. Dat verklaart meteen de wirwar aan gebouwen en stukken grond die omheind zijn aan de rand van de stad. Het is interessant om over 10 jaar nog eens terug te gaan en te kijken hoe het land ontwikkeld is.

De volgende twee nachten brengen we door bij een nomadenfamilie op het plattenland. Een bijzondere ervaring, volledig back to basic zonder elektriciteit in onze gertent, zonder stromend water en een toilet dat niet meer dan een gat in de grond is. Echter wel met het mooiste uitzicht dat we waarschijnlijk ooit vanaf een toilet zullen hebben: uitkijkend op groene heuvels waar de kuddes paarden, yaks en geiten van de familie grazen.
We zien hoe de nomaden koeien, jaks en paarden melken; we zien hoe daarvan melk, kaas en een soort broodbeleg van gemaakt wordt; we proeven diezelfde melk, kaas en het beleg; we zien hoe paarden zadel klaar gemaakt worden; we zien hoe er gekookt wordt; we krijgen het resultaat vervolgens voorgeschoteld; kortom, we maken mee hoe een nomadenbestaan is. Overdag maken we een drie uur durende wandeling naar de top van een van de bergen in de omgeving. We lopen door velden met wilde bloemen in de kleuren paars, geel en groen. De velden lijken te zingen door het getsjilp van de duizenden sprinkhanen die hier leven. Helaas worden we belaagd door vliegen onderweg (daarom hebben we onze capuchon op). ’s Avonds maken we in onze gertent het houtvuur aan, het is fris in het dal en doen we bij kaarslicht een spelletje Hartenjagen.

Nadat we afscheid genomen hebben van de nomaden en nog op de foto zijn geweest met de host (we sturen de foto nog na hebben we beloofd) gaan we weer het busje in. De bus brengt ons bij de warmwater bronnen. Omdat veel activiteiten of geplande tochten afwijken van wat we geboekt hebben (rivieren zijn ineens ver weg, de chauffeur heeft een dagje geen zin, de paarden om te rijden zijn net dood, de lamp in de gertent is gisteren kapot gegaan), zijn onze verwachtingen niet al te hoog. Eenmaal aangekomen blijkt dit onterecht, we hebben een eigen gertent en de warmwater bronnen zijn er echt. We relaxen een dagje en genieten van de rust en onze eigen tent. Zo’n georganiseerde tocht is leuk, maar je bent constant met andere mensen dus een beetje rust op z’n tijd is heerlijk.

De volgende dag staat een bezoek aan een klooster en een waterval op het programma. We vertrekken vroeg en rijden constant over hobbelige wegen. We stoppen bij een aantal paarden en kunnen kiezen: anderhalf uur lopen of te paard naar het klooster. We kiezen voor het paard maar dat blijkt een slechte keuze, de zadels zijn erg klein en in korte broek en op slippers weten de horzels ons erg goed te vinden; dan is paardrijden helemaal niet leuk. Gelukkig zijn we redelijk snel bij het klooster, dat erg tegenvalt. Bovendien moeten we nog anderhalf uur terug lopen en hebben we nog steeds geen lunch gehad. Ons humeur is inmiddels behoorlijk verpest. Na de lunch rijden we naar de waterval. Een klein stukje volgens de gids maar wederom 3 uur over hobbelige wegen komen we bij de waterval. De waterval is wel mooi maar niet spectaculair. ’s Avonds komen we bij de gertent (met warm water en elektriciteit) en komen we weer een beetje bij van deze barre dag.

Op de laatste dag van de groene route bezoeken we een oude stad. Het is niet erg groot maar vroeger was dit de hoofdstad, waar iedereen binnen de muren leefde. Nu staan erg een aantal prachtige tempels en kloosters waar je een goede indruk krijgt hoe men vroeger leefde. Monniken leven er nog steeds, echter een stuk minder dan vroeger.
Na een nacht hotel in Ulaan Bator worden we opgehaald voor het laatste stuk van de Trans Mongolië expres.

Mongolië is echt een bijzonder land, waar de pracht van de natuur je moet overtuigen. Voor ons was dit een geweldige tijd in een geweldige omgeving, maar stiekem hebben we wel al bedacht dat het hotel in China, best luxe mag zijn. Next stop: Beijing!

De foto’s:

10 comments on “Leven in een gertent

 1. Wat een prachtige avonturen beleven jullie! We hebben genoten van het reisverslag. Je komt er echt in een heel andere wereld, zo verschillend dan wat wij in het westerse gewend zijn. En in plaats van een room with a view hadden jullie een toilet met een view!
  Na het primitieve Mongoolse leven zullen jullie inderdaad wel verlangen naar wat luxe in Beijing!
  Geniet van de treinreis naar China!
  Heel veel liefs en dikke kus Mam en Jan

 2. Wat een belevenissen allemaal, echt heel bijzonder, en fijn dat jullie zo genieten we blijven jullie volgen Liefs

 3. Ola Maris en Sebas,

  Het lijkt erop dat jullie je prima vermaken. Klinkt erg vet en ik ben best jaloers! Geniet van de reis en op naar China.

  Groeten uit een tropisch Nederland,

  Richie

 4. Wat heerlijk om weer een verslag te lezen. Een heel bijzonder land dus. En heerlijk dat jullie nog niet in Peking zaten afgelopen weekend, dan maar af en toe heel primitief in Mongolie. Leuk om vrijdag te kunnen skypen….
  Dikke kus
  Loes

 5. Hoi Sebas en Maris,

  We lezen aandachtig jullie verhalen, leuk om jullie parallel wereldreis te volgen. Beijing vonden wij geweldig! Hebben daar 2 maal in een hutong gezeten. Veel plezier en genietze van de luxe in Biejing!

  Groetjes Janette en Michiel

 6. Ha vakantiegangers,

  Wat een prachtige verhalen. Ook leuk dat er foto’s bij de verhalen zitten, maakt het toch allemaal weer wat levendiger. Je leest/ziet dat jullie al helemaal in andere culturen verzeild zijn geraakt. Mooi om mee te maken en dat wij er ook deels van mogen mee genieten.

  Hier in Nederland is het eindelijk zomer. Vanavond lekker bbq’en en morgen naar de verjaardag van Paulus!

  By the way de ticket naar Australië is nog steeds niet geboekt…..

  Veel plezier en kan niet wachten op jullie volgend verslag!

  Groeten,

  Rudy en Jolanda

 7. Hoi lieve Mariska en Sebastiaan.
  Na een weekje Holanda weer terug in Spanje.
  Ben ook bij Jan en Janneke geweest, heb daar heerlijk gegeten en gedronken en veel gelachen…

  Net jullie reisverslag gelezen, leuk hoor.
  Jullie genieten, dat kan iedereen lezen.
  En… nu net aangekomen in Beijing.
  Mooie tijd daar.

  Tot de volgende keer.
  Groet van ons.

  • Lieve allemaal!
   Dank jullie wel voor de leuke reacties! Super hoor om te lezen! We zijn net na 32 uur in de trein gezeten te hebben in een warm en vochtig Beijing aangekomen! We hebben een heerlijke hotelkamer in de buurt van het Centraal Station met warm water en een tweepersoonsbed! We gaan de komende dagen heerlijk genieten van het lekkere Aziatische eten en de stad natuurlijk!
   We houden jullie op de hoogte van onze avonturen, dikke kus

 8. He Lieve Sebas en Maris, wat een indrukwekkende verhalen allemaal en wat een avonturen! Geniet van Beijing! Hier alles prima, de juicy office details zal ik spoedig mailen….hhahha…valt tegen hoor. Ben mijn laatste weekendje aan het vlammen en dan is mijn (scriptie) reis aan z’n einde! Hou ons op de hoogte liefs Sop.

  • Hi Sopje! Wat leuk een berichtje van jou!! Laatste weekendje vlammen is waarschijnlijk klaar nu! Hoop dat je heerlijk gepartied hebt dit weekend!! Je hebt het verdiend meis, dikke congrats op scriptie inleveren!! Super hoor:) Nu duimen dat ie goedgekeurd wordt en je verlost bent van de uni! Ik kijk uit naar de juicy details, met name over bepaalde mensen;) Veel liefs voor jou! Groetjes aan de collegaes op kantoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.